dilluns, 19 d’octubre del 2015

Els quatre Beethoven







És per pura casualitat que de tots els genials compositors de musica clàssica que hi ha en el món sigui en Ludwig van Beethoven el que estigui a casa representat en imatge, fidel o no, fins hi tot quatre vegades.

El primer de tots va ser comprat en un antiquari o brocanter, cosa ben difícil de discernir, que estava plantat quasi al costat del hotel d’Amsterdam, en un viatge que vam fer ara fa just 28 anys.

 Es tracta d’una placa antiga de mides i pes considerables ja que es tracta d’una peça d’escaiola amb gruix suficient per estalviar cops innecessaris deguts a la extrema fragilitat del guix.

El perquè en Francesc es va enamorar d’aquell primer Beethoven sempre serà un misteri, era de les primeres coses que compràvem per el pis de Sitges i ell sabia perfectament on el volia posar.

I allí penjat a la paret amb el mateix clau de quasi trenta anys el empolsinat Ludwig ens contempla des de les altures, amb el anar i venir dels nostres passos, ja una mica cansats.

Els altres tres Beethoven son de mida més modesta i son la clàssica estatueta de fa cent anys que es venien als magatzems d’artesanies ceràmiques per decorar les cases i donar-li aquell toc de cultureta que tan li escau al nostre temperament i caràcter.

Posar un record d’un music o un poeta amb nom sempre dona bon to, això és el que la gent d’aquells anys posaven a les seves cases figuretes de Mozart o de Beethoven però en canvi la musica que escoltaven eren sarsueles i cuplets.